Σχέδιο – Αρχιτεκτονικό σχέδιο (Κατόψεις, Όψη, Τομή)

1.Σχέδιο

Με τον όρο αυτό, χαρακτηρίζουμε οποιαδήποτε παράσταση πάνω σε μία επιφάνεια (χαρτί, μέταλλο, ξύλο, τοίχο, επίχρισμα κ.λπ.), που απεικονίζεται με ένα περίγραμμα, το οποίο αποτελείται από μία ή περισσότερες γραμμές.

Το σχέδιο είναι η πηγή κάθε αναπαραστατικής μεθόδου (ζωγραφικής, πλαστικής ή αρχιτεκτονικής) και επομένως είναι η βάση της καλλιτεχνικής διδασκαλίας.

2.Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Είναι η απόδοση σε χαρτί της μελέτης του μηχανικού, με σκοπό την κατασκευή ενός οικοδομήματος. Σκοπός λοιπόν του αρχιτεκτονικού σχεδίου είναι η αποτύπωση κι η παρουσίαση ενός κτίσματος, δηλ. η ακριβής παράσταση των διαστάσεων και των χαρακτηριστικών στοιχείων του, τα οποία αποδίδονται όμως με τρόπο τέτοιο, ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα, από κοινού αποδεκτό, τρόπο επικοινωνίας.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία μας πάνω στην κατασκευή, αναλαμβάνουμε το σχεδιασμό κατόψεων, όψεων, τομών, λεπτομερειών οποιουδήποτε κτίσματος. Με την αποστολή του σκαριφήματος στο email μας mandrakis@mandrakis.net είμαστε στην ευχάριστη θέση να  ετοιμάσουμε για σας, όλο το φάκελο της αρχιτεκτονικής μελέτης (κατόψεις, τομές, όψεις, λεπτομέρειες). Για άμεση επικοινωνία καλέστε μας στο 6932317200. Κάθε μελέτη που ολοκληρώνεται, εκτός από την έντυπη μορφή της θα διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή (CD, DVD κλπ.) ή θα αποστέλλεται με e-mail.Κατόψεις


Κάτοψη είναι η εικόνα που βλέπουμε κοιτάζοντας ένα αντικείμενο ή ένα κτίσμα σε ορθή προβολή από πάνω.

Το οριζόντιο επίπεδο της κάτοψης μπορεί μπορεί να μας δείχνει το υψηλότερο σημείο του αντικειμένου, (τη στέγη, ή το δώμα στα κτίσματα), μπορεί όμως να δείχνει και ένα οριζόντιο κόψιμο του σπιτιού σε ένα ύψος από τη βάση, ώστε να το βλέπουμε από πάνω μισοχτισμένο και έτσι να φαίνονται περισσότερα στοιχεία του (τοίχοι, χωρίσματα δωματίων, πόρτες , παράθυρα κ.λπ.).

Στο οικοδομικό σχέδιο, στις κατόψεις βάζουμε όλες τις πραγματικές διαστάσεις, ονοματίζουμε τους χώρους, συμβολίζουμε τα υλικά των επιφανειών που κόβονται, προσδιορίζουμε τις θέσεις όπου χρειάζονται κατακόρυφες τομές, προσανατολίζουμε την κάτοψη με το συμβολισμό της κατεύθυνσης του βορρά και τέλος αναφέρουμε σε σχετικό υπόμνημα την κλίμακα που σχεδιάστηκε το σχέδιο, και οποιεσδήποτε παραδοχές υπάρχουν για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Με διακεκομμένες γραμμές στα οικοδομικά σχέδια των κατόψεων συμβολίζουμε θέσεις και γενικά στοιχεία που υπάρχουν πάνω από το οριζόντιο κόψιμο του σπιτιού (στέγες, ειδικές οροφές κ.λπ.).

 

Με τη βοήθεια της κάτοψης για κάθε συγκεκριμένη οικοδομή σχεδιάζεται και η κάτοψη των θεμελίων, όπου όμως συνεχείς γραμμές είναι οι ζώνες των χαντακίων, όπου θα χτισθούν οι λιθοδομές,ή τα κουτιά, όπου θα στηριχτούν τα πέδιλα, που θα στηρίξουν την κατασκευή της ανωδομής, ενώ διακεκομμένες γραμμές θα προσδιορίζουν τις θέσεις των τοίχων της ανωδομής. Και στις κατόψεις θεμελίων εκτός από τις διαστάσεις αναγράφεται και η κλίμακα που έχουν σχεδιαστεί.Τομές

Τομή στο οικοδομικό σχέδιο είναι το κατακόρυφο κόψιμο ενός τελειωμένου σπιτιού σε μία ορισμένη θέση, όπου μπορούμε να δείξουμε, με τους αντίστοιχους συμβολισμού των υλικών, ότι κόπηκε σ’αυτή τη θέση (πατώματα, οροφές τοίχοι, πόρτες, παράθυρα, θεμέλια κ.λπ.), αλλά και ό,τι προβάλλεται (φαίνεται) σε όψη προς τη μεριά που εναπόμεινε το σπίτι.

Οι διαστάσεις που δείχνουμε στα σχέδια των τομών είναι οι υψομετρικές αποστάσεις των διαφόρων επιπέδων συνήθως από τη γραμμή του εδάφους που παίρνεται σαν αφετηρία. Και στις τομές αναφέρεται η κλίμακα σχεδίασης, όπως και η θέση τους στην αντίστοιχη κάτοψη, όπου επίσης θα έχουν επισημανθεί σαν θέση και σαν κατεύθυνση οι τομές αυτές.


 
Όψεις


Όψη στο οικοδομικό σχέδιο είναι η εικόνα, που μας δείνει η οικοδομή τελειωμένη, όταν τη βλέπουμε εξωτερικά, πάντοτε σε ορθή προβολή (όχι προοπτικά), με τις αντίστοιχες ενδείξεις απ’ό,τι βλέπουμε (παράθυρα, πόρτες, σκαλοπάτια, κιγκλιδώματα κι οποιαδήποτε διακοσμητικά στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα της οικοδομής).

Δείτε παρακάτω...

 

 

 

 

 

Video Έργων

social media

Στοιχεία Επικοινωνίας
Υπεύθυνος
Μανδράκης Γεώργιος
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Τηλ. Κέντρο: 212.2136.194


Κιν. Τηλ.:      698.7000.194


email:
mandrakis@mandrakis.net